Belçika’nın tarihi Gent kentinde, ING Bankası’nın genel merkezi olarak inşa edilen Ghent Diamond projesinin cephesinde kullanılan FİBRODEKOR®, farklı boyut ve geometrileriyle yapıya simgesel bir görünüm kazandırıyor.
Proje, yeni bir kentsel plan doğrultusunda yeniden düzenlenen, Gent-Sint-Pieters tren istasyonuna bitişik eski demiryolları üzerinde yer alıyor. Yapının kentin ikonlarından biri haline gelmesini hedefleyen Asymptote Architecture, tasarımda Gent'in sembolik gotik binalarının estetiğinden ve bölgenin geleneksel dantel işleme ile taş ve elmas kesim faaliyetlerinden esinlendi.
Bu doğrultuda kütle konsepti, zeminde kaya gibi sert bir baza üzerinde yükselen kristalvari bir forma dayanıyor. Kentin en hareketli noktalarından birinde, erişilebilir ve sürdürülebilir bir yaklaşımla çevresini dönüştürecek öncü bir tasarım olarak ele alınan proje malzeme ve yapım tekniklerinin yaratıcı kullanımlarıyla dikkat çekiyor.
Tarihin Çağdaş Yorumu
Kentsel bağlama göre şekillenen ana yerleşim kararlarına uygun biçimde, yapıya bitişik cadde yönünde daha masif, eklemli bir tektonik form; kamusal meydana açılan tarafta ise çok daha şeffaf, cam bir cephe kurgulandı.
“Kentin mimari dokusunu 21. yüzyılın malzeme ve teknikleriyle yorumlayan tasarımda kabuk; dinamik, dayanıklı ve bir o kadar da ekonomik bir biçimde ürettiğimiz FİBRODEKOR® panellerle elde edildi.”
Böylelikle, geliştirdiğimiz özel kalıplarla üretilen modüler kabartma desenlerden giderek daha yumuşak ve pürüzsüz bir ifadeye geçiş yapıldı.
Kentin mimari dokusunu 21. yüzyılın malzeme ve teknikleriyle yorumlayan tasarımda oluşturulan kabuk; dinamik, dayanıklı ve bir o kadar da ekonomik bir biçimde ürettiğimiz fiber takviyeli beton panellerle elde edildi.
Farklı Kalıplar, Özenle Çözülmüş Detaylar
Bilgisayar ortamında üç boyutlu çizilen paneller için CNC’de işlenmiş farklı kalıp türleri üretildi. Modüler düz kat panelleri ve alın kaplamalarında polyester kalıplar kullanılırken amorf formdaki giriş kanopileri ve alın kaplamalarında kauçuk ve genleştirilmiş köpük kalıplar kullanıldı. Uygulama konusunda en önemli aşamalardan biri de montaj detaylarının gizli olacak şekilde sızdırmaz cephe montajı sonrasında çözülmesi gerekliliği idi. Çelik ana taşıyıcı, cam ve GRC kabuk olmak üzere üç katmandan oluşan cephede malzemelerin birleşim detayları için farklı yöntemler geliştirildi. Modüler tasarımı ve cephenin dinamik formunu en iyi biçimde hayata geçirebilmek üzere panellere üçgen kapakçıklar eklendi. Bu kapakçıklar sayesinde montaj, giydirme cephenin dışından yapılmış olmasına karşın ürünlerin ilgili noktaları gizlenmiş oldu. Böylece hem cam ve GRC paneller olmak üzere farklı malzemeler hem de GRC panellerin düz ve amorf formları olmak üzere farklı geometriler arasında özenli ve kaliteli bir geçiş yapıldı. Üstelik paneller ile cam yüzeyler arasında doğrama olmaması da tüm cephenin bir bütün olarak algılanmasını, bütüncül bir görsel efekt kurulmasını sağladı.