ReYard Evi Projesine Fibrobeton’dan Tam Destek…

ReYard Evi Projesine Fibrobeton’dan Tam Destek…

ReYard Evi projesine Fibrobeton’dan tam destek… Fibrobeton, 2019 Eylül ayında Fas’ın Ben Guerir şehrinde gerçekleşecek olan Solar Decathlon Afrika yarışmasında Türkiye’yi temsil edecek olan ReYard Evi projesini destekliyor. Projede kullanılan toprak bazlı cephe panellerini Düzce fabrikasında üreten Fibrobeton, son teknolojik ekipmanla donatılmış ARGE merkezini, inovatif ürünlerin mutfağı olarak değerlendiriyor.

ReYard Evi projesinde toprak, bugünün yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları ile bir araya getirilmesi hedefleniyor. 17 yıldan bu yana farklı ülkelerde gerçekleştirilen Solar Decathlon yarışması Afrika ayağı, bu yıl özelde Fas’a, genelde ise Afrika kıtasına; yeni, yerel, ekonomik, ekolojik ve sürdürülebilir bir yaşam alanı önermeyi hedefliyor.

Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu’nun geliştirdiği Alker yönteminden yola çıkan ve Fibrobeton Düzce fabrikasında üretilen toprak bazlı panellerin yarışmada Türkiye’yi, ReYard Evi projesi ile temsil edecek olan Team Bosphorus takımına, inovasyon ve sürdürülebilirlik kategorisinde puan kazandırması bekleniyor. ABD Enerji Bakanlığı düzenliyor Solar Decathlon, ABD Enerji Bakanlığı’nın (DOE) ilk defa 2002 yılında düzenlediği sürdürülebilir, ekolojik ve tükettiği enerjiyi üretebilen, öğrencilere yönelik bir konut tasarım yarışması.

Enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik konularında toplumda sosyal bilinç oluşturmayı hedefleyen yarışma süreci içerisinde üretilen inovatif malzemeler ile ‘teknoloji ve endüstriye’, üniversite işbirlikleri ve öğrencilerin katılımı ile de ‘meslek eğitimine, bilime ve akademiye’ katkı sağlanması amaçlanıyor. Team Bosphorus ilk 20 takım arasında Solar Decathlon Komitesi tarafından 31 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen çalıştayda Team Bosphorus ilk 20’ye kalan ve projesini inşa etmeye hak kazanan Türk takımı oldu.

Team Bosphorus; Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki farklı disiplinlerden; Mimarlık, Makine, Çevre, Elektrik, Endüstri, İnşaat Mühendislikleri, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde okuyan; lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşuyor. Takım, akademisyen ve alanında yetkin profesyonellerin mentörlüğünde çalışmalarına devam ediyor.

Projeler, içinde yaşayarak test edilecek Yarışmaya katılacak olan 20 takım projelerini Fas Kralı VI. Muhammed’in himayesinde, Fas’ta Green Energy Park’ta inşa edecekler. Projeler; inovasyon, mimarlık, pazar potansiyeli, konfor ve sağlık, enerji dengesi, sürdürülebilirlik, mühendislik, ev yaşamı, ev aletleri ile iletişim ve sosyal farkındalık alanları olmak üzere, 10 ayrı kategoride değerlendirilecek.

İnşa edildikten sonra, içinde yaşamak suretiyle test edilecek ve 40 gün sürecek olan yarışma boyunca yapılan değerlendirmeler sonucunda, 100 puan üzerinden her kategoride en yüksek puanı alan ekip, bu kategoride ödül kazanmış olacak. Kendi atığını arıtan proje Reyard Evi’nin önemli yenilikçi özelliklerinden biri de, mikro yosunların kullanıldığı biyolojik atık arıtma sistemleri ile kendi atığını arıtması ve bu atığını peyzajında kullanılmak üzere gübreye dönüştürmesi.

Proje, orman gibi havadan karbondioksit alıp, oksijen üretme kabiliyetinde olan yosun havuzu ile atık suyun, sulama suyu olarak yeniden kullanımını sağlıyor, böylece karbon ve su ayak izini en aza indirmeyi hedefliyor. Fotovoltaik güneş panelleri ise; havadan suya ısı pompası, doğal havalandırma ve faz değiştiren malzemeler gibi, günümüzün en yeni teknolojilerinin kullanımı ile enerji verimliliğini en yüksek seviyeye çıkarıyor.

Diğer Haberler